Place Lazare Goujon

Place Lazare Goujon

In Situ Architectes Paysagistes

,

In Situ: At the heart of the “Gratte-ciel” (skyscraper) neighbourhood, between Villeurbanne’s City Hall and the Theatre National Populaire: a vast clearing. The Lazare Goujon square redevelopment restores the unity of a generous pedestrian area. On either side, two planted rows set an intermediate scale between the two main buildings, thus creating a more intimate place. At the foot of the City Hall, albizzias and their foliage provide some shade and shelter where gardens of cysts and roses bloom. On the south side, where the imposing Theatre National Populaire stands, a more aerial mesh allows occasional events (flea markets, summer festivals, podium).

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第1张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第2张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第3张
© In Situ

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第4张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第5张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第6张
© In Situ

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第7张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第8张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第9张
© In Situ

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第10张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第11张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第12张
© In Situ

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第13张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第14张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第15张
© In Situ

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第16张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第17张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第18张
© In Situ

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第19张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第20张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第21张
© In Situ

Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第22张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第23张
© In Situ
Place Lazare Goujon 城市旅游景观 第24张
© In Situ

Parallel lines drawn on the ground recall the relationship between the square and surrounding streets, and the existing gates are extended to form two vines that furnish this large urban piece. In the center, two square basins, the water of which is level with the skyscrapers’ stone base, mirror the towering buildings. At the bottom of these ponds, which are coated in polished blue, the artist Philippe Favier drew a heavenly constellation of painted glass scattered throughout the basins. As a finishing touch for this light limestone glade, a few randomly placed fountains subtly emphasise the sense of verticality.

Landscape architect: In Situ
Partners: E2CA, BET VRD et,
Location: Villeurbanne, France
Area: 10 000 m2

Leave a comment!


Newer post
Older post