步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第1张试着想象一个拥有1500万人口和800万车辆的特大城市,如果没有合适的人行道,你可能会认为这是不可能的。曼谷就是这样。当一位客户要求我们的团队为他们的新零售项目Groove设计景观时,他们也给了我们一个简短的介绍,‘我们希望这是‘镇上的话题’。然而,考虑到曼谷缺乏高质量的步行道,我们认为改为“步行城镇”要好得多。我们的目标是为曼谷人民设计一条又一条好的公共道路。

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第2张步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第3张

泰国首都曼谷是泰国一切事物的中心,使之成为一个极端的灵长类城市,在重要性上比泰国其他城市中心都要小。这座城市有800多万辆注册车辆。这些汽车中的许多每天都在城市里疯狂地行驶。然而,基本上,我们根本没有任何适当的公共人行道。曼谷有1500多万居民和几百万游客。因此,这座城市的每一平方英寸都有可能成为创业的潜在场所。曼谷的小径也不例外。街边小贩,出售从假冒产品到你的晚餐,永久占据了一半以上的步行区。更糟糕的是,无数的合法和非法标志也阻碍了行人的流通。有些道路完全被封锁,迫使行人改走街道,每年的交通事故都在增加。”2012,客户,CPN,KDSIMG4“KDSPE”,希望在中心世界建造凹槽,一个2层的零售空间,位于曼谷主要地区的现有停车场之上。该站点位于曼谷最繁忙的火车站的2席之间。两个车站都与该市最大的购物中心相连,这导致每天有大量的行人在两个车站之间行走。现有结构位于公共通道旁边。它被设计成一个多层的地下停车场,在它和人行道之间有一个巨大的空隙,可以让阳光直射下来,也可以让空气流通。最底层距离人行道约5米,需要设置护栏,防止人员坠落。许多高大的皇家棕榈树长年种植在那里,形成了浓重的阴影,使它有点太暗,无法在晚上行走。人行道的很大一部分被用作摩托车的停车场,这意味着其中一些摩托车是在人行道上行驶的。结合巨大的空旷、阴凉和摩托车,这个地方正好适合犯罪活动。

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第4张之前的

最初,我们的范围主要是设计新商场内的庭院。客户希望他们的新庭院在商业活动和魔兽效果方面成为“镇上的谈资”,以便与竞争对手、该地区的其他高端商场竞争。新零售店被设计成一栋两层楼的建筑,立面设计流畅。因为它建在现有的建筑上,它的最低楼层比街道高2米。新零售店的入口处只有小径相连,停车场的通风孔似乎将其与公共人行道隔开。而且,从街上回头看,从他们的眼睛水平,行人只能看到建筑物的底座。考虑到上述条件,我们发现我们的主要任务应该是商场外的区域,而我们的主要目标应该是改善公众的步行环境。“KDSPE”“KDSSP6”“KDSIMG6”“KDSIMG7”“KDSIMG8”“KDSPE”“KDSPs”由于建造,现有的皇家棕榈树被移除并在其他地方重新种植。其结果是,大量的阳光现在可以到达地面,为行人创造更容易和更安全的步行环境。为了安全和视觉效果,沿着公共通道创建了一个绿色地形。新设计是一个线性局域网D景观坡度,从地面到2米高。从街道上看,这种倾斜的景观完全隐藏了通风空隙,这也有助于防止人们摔倒。尽管与新零售店没有联系,但这里的景观似乎也是建筑的新绿色柱基,为行人在旅途中提供了一些好看的东西。一系列当地的灌木和花卉被战略性地种植,创造了一年四季开花的花园。与最初的硬景观设计相比,这种新的景观有助于降低地面温度,使步行更加舒适。同时,新的地下排水系统的设计也有助于减少地表流水,这在一定程度上造成了附近街道的洪水。随后,多余的水被收集起来用于灌溉种植。

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第5张步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第6张除了绿色景观,其余区域现在只供行人使用。平面和干净的硬景观被提议为每个人包括残疾人创造一个简单的步行表面。取消了摩托车停车场,使该地区的摩托车自由通行,行人也更安全。在曼谷炎热的夏天,沿街现存的树木都是为了提供一些色调。在过去,行人只使用天桥,一个在火车轨道下面的高架通道,通勤通过附近。天桥基本上只不过是一条钢结构的通道,有点沉闷压抑的气氛。新的景观鼓励行人下楼,离花园更近。这样,我们相信他们可以与自然和周围的人有更好的联系。

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第1张1”“步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第1张2”“步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第1张3”建成后,新的景观已经成为曼谷其他人行道可能成为的一个例子。行人现在可以在整个地区自由而安全地行走。汽车司机们现在有了绿色环保的东西,减少了他们因附近糟糕的交通状况而带来的压力。路人停下来给朋友和家人拍照。偶尔会组织一些特别的活动,为行人创造更多的活动。在客户的帮助下,我们能够在曼谷做一些以前从未做过的事情。尽管这只是一个简单的设计姿态,而且这个区域只是曼谷公共通道系统的一小部分,但我们相信,为了改变一些大的事情,每个人都必须参与其中。通过首先这样做,我们还迫使我们的邻居开始重新考虑他们的财产。如果大家合作,我们相信我们可以为曼谷的所有人创造一个更好的步行道系统。

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第10张步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第11张步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第12张步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第13张

步行道,Groove@Central World

公司名称| T.R.O.P |地形+开放空间首席设计师| Pok Kobkongsanti

客户/业主| Central Pattana Public Company Limited

附加项目信用|

项目资源

项目团队| Maytinee Nakprasert,Pattanee Ukam负责人建筑师|综合设计+建筑公司(SDA)建筑师|建筑师49有限公司(A49)航天铸造有限公司(FOS)工程师| K.C.S.联合有限公司机电工程师| Sum公用事业管理有限公司交通工程师| S2R咨询有限公司项目管理| Qbic工程建筑师有限公司。,有限公司承包商|建筑专业有限公司景观承包商|奥尔格林有限公司照明设计师|接缝设计公司标牌设计师|农家集团有限公司水景|东有限公司花盆| TM进步有限公司(汤姆石)

供应商护坡|维格合并有限公司。,有限公司色片|万纳拉特国际有限公司大理石和花岗岩|大理石纳米化中心有限公司瓷砖|肯扎伊陶瓷有限公司远东陶瓷有限公司意大利科托泰国陶瓷有限公司木甲板|暹罗塑料木

摄影信贷有限公司| Spaceshift工作室(Pirak Anurakyawachon,Aranyarat Pratomrat)“

,


步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第1张
Try imagine a mega city of 15 millions people and 8 millions vehicles without any proper pedestrian pathway, and you may think that it is impossible. Well, Bangkok is kind of like that. When a client asked our team to design the landscape for Groove, their new retail project, they also gave us a short brief, ‘We want this to be “Talk of the town”‘. However, considering Bangkok’s lack of quality footpath, we thought it was much better to make it “Walk of the town” instead. Our goal was to design one thing and one thing only, a good public pathway for the people of Bangkok.

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第2张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第3张

Bangkok, the capital of Thailand, is the heart of everything in the country, making it an extreme primate city, dwarfing Thailand’s other urban centers in terms of importance. The city has more than 8 millions registered vehicles. Many of those cars are driving crazily around the city everyday. Yet, basically, we do not have any proper public footpath at all. There are more than 15 millions residents and a couple millions more tourists in Bangkok. As a result, every single square inch of the city could be a potential place for setting up businesses. Bangkok’s footpaths are no exception. Street vendors, selling everything from counterfeit products to your dinners, permanently occupy more than half of pedestrian areas. To make it worse, an uncountable numbers of both legal and illegal signage help blocking the pedestrian circulation as well. Some are completely blocked, which force pedestrians to walk on streets instead, increasing the number of accidents every year.
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第17张

In 2012, a client, CPN, wanted to build Groove at Central World, a 2-storey retails space, on top of their existing parking building in the prime area of Bangkok. The site is in between 2 of Bangkok’s busiest train stations. Both stations are connected to the city’s largest shopping centers, which led to a huge number of pedestrians walking between the 2 stations everyday. The existing structure was located right next to public pathway. It was designed as a multi-leveled underground parking floors with a huge void between itself and the footpath, allowing for sunlight to reach down and for some air for ventilation. The lowest floor was about 5 meters drop from the footpath, which needed guardrails to prevent people from falling down. A number of tall royal palm trees were planted there for years, creating heavy shades which make it a bit too dark to walk in the evening. A good portion of the footpath was used as parking for passing by motorcycles, meaning that some of them were driving on the pedestrian path. Combining the huge void, the shade, and the motorcycles together, the place was just perfect for criminal activities.

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第4张 Before

Originally, our scope was mainly to design the courtyard inside the new mall. The client wanted their new courtyard to be ‘Talk of the town’, in terms of commercial activities and Wow effect, in order to compete with their competitors, other High-end malls in the area. The new retails were designed as a 2-storey building with fluid facade design. As it was built on the existing structure, its lowest floor was about 2 meters higher than street level. Linked only by small pathways at its entrances, the new retails appeared to be cut apart from public footpath by the ventilation void of the parking lots. Also, looking back from the street, from their eye level, pedestrians will only see the plinth of the building. Considering the mentioned conditions, we found that our main task should be the area outside the mall, and our main goal should be to improve the walking environment of the public instead.

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第19张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第20张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第21张

Because of the construction, existing royal palm trees were removed and replanted somewhere else. The result is that a good amount of sunlight now could reach the ground surface, creating easier and safer walking environment for pedestrians. A green landform was created along the public pathway for both safety and visual proposes. The new design is a linear landscape slope, ranging from ground level to 2 meter high. From street level, ventilation void is now completely hidden by this inclined landscape, which also helps protecting people from falling down. Even though not connected to the new retails, the landscape appears to be the new green plinth of the building as well, providing pedestrians something nice to look on through their journeys. A series of local shrubs and flowers were strategically planted to create blooming garden through out the year. Compared to the original hardscape-only design, this new landscape helps reducing the temperature on the ground level, making it much more comfortable to walk. At the same time, with its new sub-drainage system, the design also helps reducing the surface running water, which partially causes flood on the nearby street. Excessive water is then collected for irrigation of the plantings later on.

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第5张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第6张
Other than the green landscape, the rest of the area is now dedicated for pedestrians only. Flat and clean hardscape was proposed to create a simple walking surface for everyone including the disabled. Motorcycle parking was removed, making the area motorcycle-free and safer for pedestrians to walk by. Existing trees along the street are all kept in order to provide some shades during the hot summer days of Bangkok. In the past, pedestrians used only the skywalk, an elevated pathway below the train tracks, to commute through the neighborhood. The skywalk is basically nothing but a steel structure pathway, a bit dull and depressing atmosphere. The new landscape encourages the pedestrians to come down to the ground and get closer to the garden. This way, we believe they could have a better connection with nature and the people around them.

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第24张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第25张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第26张
Since completed, the new landscape has been an example of what Bangkok’s other footpaths could become. Pedestrians now walk freely and safely throughout the area. Car drivers now have something green to look on, reducing their stresses from bad traffic conditions in the neighborhood. Passerby stops and takes photos of the garden showing to friends and families. Once in a while, special events are organized to create more activities for pedestrians. With the help of the client, we are able to do something that has never been done before in Bangkok. Even though this is just a simple design gesture and the area is only a small section of Bangkok’s public pathway system, but we believe that, in order to change something big, everyone has to participate. By doing this first, we also force our neighbors to start re-thinking of their properties. If everybody collaborates, we believe that we can create a better pedestrian pathway system for all people in Bangkok.

步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第10张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第11张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第12张
步行小镇,Groove@Central World的景观建筑,Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World 城市旅游景观 第13张

 

Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World

Company Name | T.R.O.P| terrains+open space
Lead Designer | Pok Kobkongsanti

Client/Owner | Central Pattana Public Company Limited

Additional Project Credits |

Project Resources

Project Team | Maytinee Nakprasert, Pattanee Ukam
Lead Architect |  Synthesis Design + Architecture Company (SDA)
Architect |  Architects 49 Co., Ltd. (A49)
Foundry of Space Co., Ltd. (FOS)
Engineer |  K.C.S. Associates Co.,Ltd.
M&E Engineer |  Sum Utilities Management Co.,Ltd.
Transportation Engineer |    S2R Consulting Co., Ltd.
Project Management | Qbic Engineering and Architect Co., Ltd.
Contractor |  Construction Pros Co.,Ltd.
Landscape Contractor | Allgreen Co., Ltd.
Lighting Designer |  Seam Design Company
Signage Designer  |  Farmgroup Co., Ltd.
Water Features |  Dong Co., Ltd.
Planter Pots  |  TM Progressive Co., Ltd. (Tom’s Stone)

Supplier
Slope Protection |  Vigor Merger Co., Ltd.
Color Flakes |  Vannarat International Co., Ltd.
Marble and Granite | Marble Nanovation Center Co., Ltd.
Tiles |  Kenzai Ceramics by Fareast Ceramics Co., Ltd.
Cotto Italia by Thai Ceramic Co., Ltd.
Wood Deck |  Siam Plastwood Co., Ltd.

Photography credit | Spaceshift Studio (Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat)