新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第1张

沿着新加坡南部边缘,深水吉宝港已从工业码头转变为一个令人惊叹的生活区,包括海滨住宅、长廊和码头。对于一个狭长的地块,指定用于高档住宅开发,我们的景观意图是;

利用临水面,协调不同和适当的“公共领域”要求,沿着场地的三个主要边界提供一个带有花园空间的景观,以加强豪华住宅,确保为个人和家庭的多用途活动提供广泛的景观空间,保留原场地的一些精华,码头和残余的“海洋工程”利用码头改善海洋环境的

概念,考虑到港口丰富的历史和令人印象深刻的海岸线,我们为新住宅构思了一个现代景观,参考了沿海形式和动态;风和水席卷码头现场。我们想象着这些力量在坚固的住宅楼上旋转,在地面上形成各种形式和图案,扫过住宅。暗示着潮汐的运动,而坚固的石头块突出,回忆一下海岸的形成。

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第2张

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第3张

海洋影响的物质性-以艺术形式表达的社会历史硬景观调色板将所揭示的蜜色遗产码头与外部景观饰面的冷灰色石头和钢形成对比。天然灰色调的石质长廊穿过水池,在Sukabumi和橄榄石花岗岩中呈现出微妙的不同色调的视觉过渡。粗凿的花岗岩块像岛屿一样点缀在海面上,灵感来源于1922年旧海图中所示的原始岩石海岸。这表现在翻滚的入口瀑布。

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第4张

两条硬边长廊环绕着住宅。帝王嘉陵码头成为一个私人的海滨露台,居民可以欣赏老码头和大海暴露出来的遗产,暴露在花岗岩长座椅边缘的原始风化骨料。相邻的,精细加工的花岗岩被保留和保存在码头“考古学”的旧码头门壁龛,绞盘,和护柱保持沉默的黑色钢铁。另一个水边是共享的,沿着吉宝湾的一个滨海广场,有宽阔的辐射状人行道,向上延伸至棕榈树林立的花园,带有分层的树篱,让您可以一览无遗,同时也为居民保留了重要的隐私。

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第5张

海岸线水景-一个自然的陆地和水的滨海环境背风侧形成一个海岸森林边缘,一个树木花园提供宁静和亲密,一个隐蔽的休养所,供人们在街上消极娱乐和独处。最终,这也将在一定程度上建立起对午后太阳的遮挡。与中央花园融为一体,水和水上运动的景观微妙地分层,优雅的高水美人蕉设置在俱乐部会所周围的潮汐池。游泳池旁有浅水露台。在这些弯曲的反光池之外,潘丹斯和梦光湖让我们想起了自然的海岸,带着橄榄色的八字叶遮蔽着水上保护区和邻近的公寓。

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第6张

绿色和茶色的色调不断反映着海天变化的面貌、心情和色彩。独特的野生悬铃木和水里的甘菊,以及修剪过的塔伯纳门塔纳植物,与美丽的高高的阿加希博尔尼树丛(Agathis Bornenis)相映成趣,该树丛定义了主要的到达场地,并在人们到达时对其进行遮挡。

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第7张

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第8张

珊瑚的名字,珊瑚在自然界中,柔和的色彩、强烈的曲线形式和纹理的结合,导致内部水上花园的柔和色调,然后在广阔的沿海草坪和海滨长廊再次开放。老实说,在国王码头,新的软珊瑚开始在清澈的码头水域重新繁盛起来,在额外的养殖辅助下,珊瑚如石藻、石竹和水螅等种类的海洋生物正在建立,鼓励其他海洋动物把这个新的“水族馆”称为它们的家。一个现代创造的景观,简单,原始的美丽和持续的海洋生态。

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第9张

珊瑚在吉宝湾

位置|吉宝港,新加坡

景观建筑师| ICN设计设计团队|西蒙莫里森,雷切尔科尔,KL Tay

合作者|建筑师|工作室丹尼尔·利伯斯金德DCA建筑师|泰林-土木与结构Beca-机电

文本信贷|西蒙·莫里森摄影信贷|朱塞佩·范齐略;西蒙·莫里森;

,


新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第1张

Along Singapore’s southern edge the deep water Keppel Harbour has been transformed from industrial docks into a stunning lifestyle district of waterfront residences, promenade and marina. For one long narrow plot, earmarked for upscale residential development, our landscape intent was to;

  • Utilise the water frontages, reconciling different and appropriate “public realm” requirements along the site’s three major boundaries
  • Provide a landscape with garden spaces to enhance the luxurious residences
  • Ensure a wide range of landscape spaces for multi-purpose activities for individuals and families
  • Retain some essence of the original site, docks and remnant ‘maritime engineering’’
  • Utilize the dock for improving the marine environment

Concept
Considering the rich history and evocative coastline of the harbour, We conceived a contemporary landscape for the new residence, referencing littoral forms and dynamics; the wind and water sweeping through the dock site. We imagined these forces eddying against the solid grounded residential towers creating forms and patterns in the ground sweeping around the residences. Implying the movement of the tides, while solid stone blocks stand out, recall coastal formations.

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第2张

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第3张

Marine-influenced materiality – social history expressed in art
The hardscape palette contrasts the revealed honey coloured heritage dock with the cool grey stone and steel of the external landscape finishes. The blend of natural grey toned stone promenades extends through the water pools with a visual transition of subtle varied hues in Sukabumi and Olivine granite. Rough-hewn blocks of granite stone punctuate the surface like islands inspired by the original rocky shore illustrated in an old 1922 Maritime Chart. This is expressed in the tumbling entrance water cascade.

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第4张

Two hard-edged promenades wrap the residence. The Kings Graving Dock becomes a private waterfront terrace for residents to relish the exposed heritage of the old dock and sea, exposing the original weathered aggregate alongside a long granite seating edge. Adjacent, finely worked granite stone is retained and preserved dock “archaeology” of old dock-gate niches, capstans, and bollards remain in silent black iron and steel. The other water-front is shared, an esplanade along Keppel Bay, with broad radiating pavement patterns, expressed upwards into palm-lined gardens with layered hedging to allow glimpses yet maintain important privacy for residents.

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第5张

Shoreline waterscape – a natural littoral environment of land and water
A coastal forest edge is formed on the leeward side, a garden of trees provides tranquillity and intimacy, a shady retreat for passive recreation and privacy from the street. Eventually, this will also establish a degree of screening from the late afternoon sun. Merging into the central garden, this landscape of water and aquatics is subtly layered with gracefully tall water canna set in tidal-like pools surrounding the clubhouse. Shallow water lounger terraces adjoin the swimming pool. Beyond these curved reflective pools, Pandans and Mengkuang Laut remind us of the natural coast with splayed olive-tinged fronds sheltering the aquatic sanctuary and adjacent apartments.

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第6张

The green and teal tones constantly reflect the changing aspect, mood, colour of sea and sky. Distinctively wild Pandanus tectorius, and Licualas in the water, and clipped Tabernaemontana planting play against the wonderful tall grove of Agathis borneenis that defines the main arrival court and shades people as they arrive.

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第7张

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第8张

Corals by name, Coral by nature
The combination of muted colours, strong curving forms and textures in the landscape leads into the softer tones of the inner aquatic gardens before opening out again in expansive coastal lawns and seafront promenades. And true to name, within Kings Dock, new soft corals are beginning to flourish again in the clear dock waters, Assisted with additional cultivation, corals like Sarcophyton, Dendronepthya and Hydnophora and other types of sea-life are establishing, encouraging other marine fauna to call this new “aquarium” their home. A contemporary created landscape, of simplicity, raw beauty and sustained marine ecology.

新加坡旧工业港改造|吉宝湾珊瑚| ICN设计,Transformation of Singapore’s old industrial harbour | Corals on Keppel Bay | ICN Design 城市旅游景观 第9张

Corals on Keppel Bay

Location | Keppel Harbour, Singapore

Landscape Architect | ICN Design
Design Team | Simon Morrison, Rachel Koh, KL Tay

Collaborators|
Architects |
Studio Daniel Libeskind
DCA Architects
Engineers |
Tylin – Civil & Structural
Beca – Mechanical and Electrical

Text Credit | Simon Morrison
Photography Credit | Giuseppe Fanciullo; Simon Morrison;